15 şubatta internet gazeteciliği eğitimi yapıldı. Nilay Vardar, Gökçu Uygun ve Şevket Uyanık’ın verdiği seminere, 12 gönüllü katıldı. / Burcu Kiriş

İnternet Gazeteciliği Eğitimi

15 Şubat cumartesi günü Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsünde, Yeryüzü Derneğinin organize ettiği “İnternet Gazeteciliği” etkinliğine katıldım.

Etkinliğin amacı katılımcıların aldıkları eğitimden sonra derneğin internet sitesine destek vermek, bir bakıma yurttaş gazeteciliği yapmak.

Bianet’ten Nilay Vardar, Gazete Kadıköy’den Gökçe Uygun ve Korsan Parti’den Şevket Uyanık eğitime katılanlara engin tecrübelerini aktardılar. Basın Etiği ve Haber Yazma, Röportaj Yapma Teknikleri ve Facebook ve Twitter Kullanımı başlıkları altında eğitim gerçekleşti.

Nilay Vardar haber başlıklarına, haberin doğruluğuna, halkın anlayabileceği şekilde haber yapılmasına, haberi yaparken haberin doğruluğunu kesinleştirmek için çok fazla soru sorulmasına, haberde _dir _ dır _ mek _ mak eklerinin kullanılmasının yanlış olduğunu, italik yazı biçiminin okuyucuyu çok yorduğu gibi konulara değindi.

Gökçe Uygun ilk röportaj yapan kişinin Heredot olduğu bilgisini verdi. Alman bir yazar röportaj ile ilgili şu sözü söylemiş: “Okuru alın ve omzunuzun üstünden bakmasını sağlayın.”

Röportaj ve söyleşi arasındaki farkı açıkladı. “Her haberin yazılmamış bir yanı vardır. Bunun için satır aralarını iyi okumak lazım” dedi. Ayrıca “Röportaj yapılacak kişi hakkında önceden araştırma yapmak gerekir.” ve “Röportajda 3 temel soru şekli vardır; Açık uçlu sorular, karşınızdaki kişiyi konuşturmaya yönelik sorulardır. Yarı açık yarı kapalı sorular, somut bilgi almak için sorulur. Kapalı uçlu sorular, yanıtı evet hayır olan sorulardır ” Son olarak “Ayrıntıları kaçırmamak lazım; ne giydiği, nasıl davrandığı, kalemi nasıl tuttuğu bunlardan bile soru çıkarabilir” gibi gazetecilik tiyoları da verdi.

Şevket Uyanık ise; internet sansürüne karşı ne yapmalıyız, alternatif yollar nelerdir, dünyadaki uygulamalar nelerdir, bunlardan hangisi ülkemizde deneniyor gibi konularda bizleri bilgilendirdi ve pek çok ev ödevi verdi.

Yurttaş gazeteciliğine böylesine meraklı arkadaşlarla tanıştığım için çok mutlu oldum. Eğitimin ikincisi nisan ayında yeniden yapılacakmış. Heyacınla bekliyorum ve Yeryüzü Derneği’ne teşekkür ediyorum.

Burcu Kiriş