Ekoköyler, Formula 1 otomobilleri gibidir
Hollanda hükümetinin önemli isimlerinden bir politikacı, Boekel Ekoköy’ü ile ilgili bir sunum izledikten sonra: “Ekoköyler Formula 1 araba gibidir.” dedi. Bu benzetmeyi yapmasının sebebini ise şöyle açıkladı: “Kabul edelim ki herkes bir ekoköyde yaşamak istemez. Ama, sürdürülebilir yaşamın parçaları, ekoköyler sayesinde, normal hayat alışkanlıklarımızın kendi yolunu bulmasına yardımcı olur. Tıpkı Formula-1 arabalarının diğer otomobiller için ilham kaynağı olmaları gibi, kendi yiyeceğini üreten, eşya ve araçlarını paylaşan, sürdürülebilir evler inşa eden ve daha pek çok şey yapan ekoköyler, hükümetimiz için önemlidir.“
Tüm Birdir
“Tüm birdir” sizin için ne anlama geliyor? Muhtemelen sizin komşularınızla, ağaçlarla, kuşlarla, topraktaki yaşamla, tüm canlılarla bağlantınız olduğunu söyleyeceksiniz. Peki ekoköyünüzün hükümetinize bağlı olup olmadığını sorsak? Bu durumda pek çok kaş yukarı kalkacaktır. Çoğu ekoköyün kendi hükümetiyle hiçbir bağlantısı yok ve olsa bile bu bağlantı genellikle olumlu değildir.
Hollanda hükümeti ise, toplumun sürdürülebilir hayata doğru kaymakta olduğunu farketmiştir. Hükümetin her üyesi olmasa bile, pek çoğunun bu durumu kabul ettiğini söylemek mümkün. Geçen yıl birçokları Boekel ekoköyünün çekimine kapıldılar. Şu anda üç farklı bakanlık ile proje yürütmekteyiz, üstelik biz onları değil onlar bizi aradılar! En ilginç proje ise “Eğitim Çemberi” ‘Ekoköyler Hollanda’yı daha sürdürülebilir bir yer haline getiriyor. Bakanlıklar, diğer sürdürülebilir çevre örgütleri, bölgesel ve yerel yönetimler ile üç Hollandalı ekoköy, sürdürülebilir bir topluma geçişin değerini keşfetmek için bir araya geliyorlar.
Boekel ekoköyünü destekleyen 8 kuruluşla birlikte 15 farklı eylem başlatıldı. Sadece biz talep ettiğimiz için değil, onlar bizi istediği için. Bu projelerde “Tüm birdir” prensibini görebilirsiniz. Destekçimiz olan kuruluşların hepsi, bir ekoköyü destekleyerek, sürdürülebilir bir gelecek hedefine ulaşmaları için onlar adına izcilik yaptığımızı biliyorlar, bunun farkındalar.  Çünkü her şey birbirine bağlıdır!
Eğer sizin de ekoköyünüzün devletle ve başka kuruluşlarla olumlu bağlantıları varsa haber verin, birbirimize destek olabiliriz.
Bize enerji yeniliği konusunda Formula 1 statüsü elde etmemiz için yardımcı olabilir misiniz?
Biz Boekel ekoköyü olarak bir enerji ağı inşa etmek istiyoruz. Her evin diğer evlere bağlı olduğu ve her evde akıllı bir pil olduğunu düşünün. Enerjiyi kullanırken, bir daha enerji satın almadan önce, her evdeki pilin boşaltıldığı, Güneş parladığı zaman enerji şebekeye geri gitmeden önce, tüm piller dolduğu bir sistem bu… (Senin aşırı enerjini komşunuzun kullanması gibi…) Bu sistem, gelecekteki enerji üretim ve dağıtım sistemi için Jeremy Rifkin’s vizyonudur. Aynı zamanda yenilikçi küçük ölçekli enerji üretim sistemleri için mükemmel bir test alanı oluşturuyor. Hollanda hükümeti ve sürdürülebilir yatırımcılar için bizi ilginç kılan şeylerden biri de bu aslında.
Bu ızgara ile enerji üretim sistemlerinin çeşitliliğini kullanabilirsiniz, ve biz yeni bağlantılar kurmak için yenilikçi cihazlar arıyoruz. Eğer bizimle birlikte bu tür buluşları paylaşmak, ekoköyümüzü vitrin olarak kullanmak ve Formula 1 statüsü elde etmek istiyorsanız bizimle bağlantı kurun.
Daha fazlası için