Bursa Gıda Topluluğu kar amacı gütmeden vatandaşı doğal gıdayla buluşturuyor (ÖZEL HABER)

Bireylerin temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme, bilinçsiz üreticilerin, daha çok kar yapabilmek için kullandığı tarım ilaçları ve zehirler yüzünden insan hayatını tehlikeye atan bir boyuta geldi. Tüketicilerin daha az para vererek, ürün satın almak istemesi sebebiyle, verim artırmak için katkı maddeleri kullanıldığı bilinse de, bu ürünleri tüketmek sağlık açısından oldukça olumsuz etkiler doğuyor.

Bursa Gıda Topluluğu kar amacı gütmeden vatandaşı doğal gıdayla buluşturuyor (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Sağlıklı beslenmek ve doğal gıdaya doğrudan ulaşmak isteyen tüketicileri, zehirsiz üretim yapan üreticilerle buluşturan topluluklar ülkemizde ve dünyada oldukça yaygınlaşmaya başlamış durumda. Bu topluluklara, ‘Gıda Topluluğu’ adı veriliyor ve Bursa’nın da artık bir gıda topluluğu var.

Bursa Gıda Topluluğu, kurucu gönüllülerinden Gülçin Turhan‘a Gıda Topluluğu ile ilgili merak edilenleri sorduk. İşte detaylar…

GIDA TOPLULUKLARI ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ BULUŞTURUYOR

Turhan, ülkemizde ve dünyada en büyük problemlerden birinin, gıda israfı ve gıda kalitesi olduğunu ifade etti.

Turhan, “Şu anda çok dikkat çeken ve meclisin de gündeminde olan tarım zehirleri en büyük problemimiz. Gıda Toplulukları, tarım zehirlerini kullanmayan üreticileri, sağlıklı beslenmek ve doğal gıdaya ulaşmak isteyen tüketicilere ulaştıran topluluklardır. Bu topluluklarda üretici ve tüketici arasında herhangi bir aracı olmaz, ürünler direkt olarak üreticiden tüketiciye geldiği için, üretici emeğinin karşılığını alır, tüketici ise aracılara fiyat ödemeden market fiyatlarıyla hemen hemen aynı seviyedeki fiyatlarla doğal ve sağlıklı ürünlere kavuşur” diyerek Gıda Toplulukları’nın çalışma prensibini özetledi.  

Bu sistemde çalışan kişiler tamamen gönüllü olarak çalışıyor ve topluluk kesinlikle kar amacı gütmüyor, tamamen üyelerin gönüllüğü ve verdikleri emekle işliyor.

BURSA GIDA TOPLULUĞU NASIL ÇALIŞIYOR?

Bursa Gıda Topluluğu, temmuz 2019 tarihinde kuruldu ve Bursalıların ilgisini çekerek git gide büyüyor. Gülçin Turhan, “Tamamen sağlıklı, zehirsiz üretim yapan üreticilerden aldıkları ürünleri Bursa’da sağlıklı gıdaya ulaşmak isteyen tüketicilere tedarik ediyoruz, hiçbir kar amacımız yok tamamen gönüllü olarak çalışıyoruz, ayda bir dağıtım yapıyoruz, siparişleri ayda bir toplayıp, gönüllü olarak bize dükkanını açan bir arkadaşımızın mekanında dağıtıyoruz” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLER GÜVENİLİR Mİ?

Turhan, “Üreticilerin güvenilir olup olmadığı sorusuna; “Üreticilerimizi öncelikli olarak gıda topluluğuna üye olan üreticiler içerisinden seçiyoruz, uzun süredir bu topluluk felsefesini yürüten birçok topluluk var, İzmir ve İstanbul bu konuda gerçekten çok aktif, öncelikle onların üreticilerini listemize aldık, Buğday Derneği gibi zehirsiz üretime destek verme felsefesinde olan derneklerden de destek alıyoruz. Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin organik pazarları var bu organik pazarlarda üretici olarak bulunanlara ulaşmaya çalışıyoruz bu yüzden güvenilir kişilerle çalıştığımızı düşünüyoruz” cevabını verdi.

NASIL SİPARİŞ VERİLİYOR?

Gülçin Turhan, güvenilir ve doğal gıdaya ulaşmak için nasıl sipariş verebiliriz sorusuna şöyle cevap verdi:  “Bir mail grubumuz var, bu grupta üreticilerden gelen ürün listelerini ve fiyatlarını paylaşıyoruz, belli bir tarihimiz var o tarihe kadar herkes ne istiyorsa sipariş veriyor, ihtiyaçlarımız belirleyip, üreticilere listelerimizi gönderiyoruz, üretici ürünü bize getirdiğinde dağıtımlarımızı yapıyoruz. Her ayın son Perşembe günü dağıtım günümüz, o günün 1 hafta öncesine kadar sipariş alıyoruz. Ödemeler dağıtım sırasında alınıyor, ertesi gün gönüllü arkadaşımız üreticilere paralarını göndererek dekontları ve detayları tüm mail grubumuzla paylaşıyor.”

Turhan, Bursa özelinde ilk ay yalnızca birkaç kişi sipariş verdi ama her ay git gide talep artıyor. Önce kendi çevremizle başladık, sosyal medya hesaplarını kullanmaya başladığımızdan beri yavaş yavaş yayılıyoruz. Daha da artmasını umuyorum, talebin artması bizim için mutluluk verici gelişmeler” diyerek sözlerine son verdi.

Bursa Gıda Toplululuğu’na Instagram üzerinden bursa.gida.toplulugu yazarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak: BURSADA BUGÜN; http://www.bursadabugun.com/video/bursa-gida-toplulugu-kar-amaci-gutmeden-vatandasi-dogal-gidayla-bulusturuyor-ozel-haber-117124.html