Çeviren: Şule Gönülsüz

FabBRICK, geri dönüştürülmüş kumaştan üretilmiş devrim niteliğinde yeni bir yapı malzemesi. Yaratıcısı Fransız mimar Clarisse Merlet, dayanıklı, hafif, ekolojik ve estetik bir tuğla geliştirmek için tekstil atıklarını kullanmaya karar verdi.

27 yaşındaki Merlet, bir mimarlık şirketine girmek yerine alternatif bir kariyer yolu seçer. Yüksek lisans derecesi aldıktan sonra dekorasyona olan yoğun ilgisi ile kendini yeşil bina ve ekolojik inşaat girişimlerine adamış, sayısı giderek artan profesyoneller arasına katılır.

Bazıları için çöp, diğerleri için tuğla

 Geri dönüşümün önemini ve sıfır karbon emisyonlu binalara olan mevcut ilgiyi göz önünde bulunduran ve moda endüstrisi tarafından her yıl üretilen tonlarca tekstil atığının farkında olan Merlet, bu kaynaklardan yararlanmaya karar verir. Avrupa’da her yıl yaklaşık 4 milyon ton ve ABD’de 17 milyon ton tekstil atığı ortaya çıkıyor. Onun fikri, doğal işlenmemiş malzemelere olan talebi azaltacak ve halihazırda çıkarılmış olan kaynakları kullanarak yeni inşaat malzemeleri için pazara bir alternatif sunmaktı.

Geri dönüştürülmüş kumaştan ve ekolojik yapıştırıcıdan yapılmış, ateşe ve neme dayanıklı ve ayrıca ısıya, soğuğa ve hatta sese karşı yalıtkan özelliği olan tuğla, FabBRICK işte böyle doğdu.

Bölme duvarlar, dekoratif yapılar ve mobilya yapımında bile kullanılan kumaştan üretilen bu tuğlalar, geleneksel tuğlalara göre daha hafif, bu da taşıma ve montaj kolaylığı sağlıyor. Aynı zamanda inanılmaz derecede güçlü ve dayanıklılar.

FabBRICK  bina yapımı için henüz kullanılabilir bir malzeme değil. Ancak Merlet bunun üzerinde çalışıyor ve gelecekte yapılabileceğini umuyor.

Hiçbir şey kaybolmaz, sadece dönüştürülür

 FabBRICK’in yaklaşımı, kuruluşundan bu yana moda devlerinin ve çevreye duyarlı uluslararası üne sahip markaların dikkatini çekmiştir. Bu nedenle Levis, Decathlon, Galeries Lafayette, Aigle, Vinci, Printemps, Mini ve Paris Design Week’in müşterileri arasında yer alması ve tuğlaları için çok sayıda hammadde tedarikçisine sahip olması şaşırtıcı değil.

FabBRICK gelecekte, tekstil atığı üreten her bölge veya ülkede bir fabrika kurmayı ve böylece dünya çapında tekstil endüstrilerinin ürettiği önemli miktardaki karbondioksitin azaltılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

https://www.lacuisineinternational.com/en/blog/innovation/fabbrick-the-bricks-that-revolutionize-architecture/

* www.fab-brick.com