Çevresel kriz hızlanırken, çağdaş sanatçılar mevcut durumun güvensizliğine dikkat çekme sorumluluğunu üstlendiler.

Yazar Zoë Lescaze, 25 Mart 2022

2006 yılında, Princeton Üniversitesi Sanat Müzesi’ne katılmasından kısa bir süre sonra Küratör Karl Kusserow, bir personel toplantısında, “Küresel ısınmayı durdurun” ibaresi taşıyan bir bileklik taktı. Meslektaşlarının dikkatini çekti (“O” diye kabul etti “oldukça çirkin ve fark edilirdi”), ama yalnızca birkaçı bunun bir nedene atıfta bulunduğunu biliyordu. Terim, ana akımda gittikçe dikkat çekiyordu. Bu, Al Gore’un “Uygunsuz Gerçek”i yayınladığı ve Vanity Fair’in ilk Yeşil sayısını çıkardığı yıldı. Ancak sanayi toplumlarının iklimsel ritimleri vahşi bir şekilde bozduğunu öne süren bilim, onlarca yıldır ortalıkta dolaşmaktaydı. Sadece bir yıl önce çevreci Bill McKibben, kültürün hissedilen kayıtsızlığına karşı sesini yükseltmişti. Grist’te yazdığı bir op-ed (karşı görüş yazısı)’de “Kitaplar nerede? Şiirler? Oyunlar? Kahrolasıca Operalar?” diye yazdı. “Diyelim ki bunu, ortaya çıktığında sanatın sarsıcı bir biçimde taşmasına neden olan AIDS’in dehşetiyle karşılaştırın, karşılığında gerçek politik sonuçlar doğurmuştu. Şimdiki zamana bakan gelecek nesiller için, “En önemli tek öge şüphesiz ani yükselen sıcaklık olacaktır. Ama onların bunun bizim için ne anlama geldiğini anlamak için çok zamanları olacak.”

Sanat dünyası son yıllarda kaybedilen zamanı telafi ediyordu, iklim değişikliğiyle açıkça yüzleşen bir düzineden fazla sergi Santa Fe, N. M.’den Singapur’a kadar olan şehirlerde görüldüğünde son altı aydır geç kalmış bedeli gittikçe şiddetleniyordu. Ne oldu? Belki de olan Donald Trump’ın seçilmesiydi. Belki de sanat dünyası kalelerinde aşırı hava olaylarının artmasıydı.( 2012’deki Sandy Kasırgası sırasında Manhattan şehir merkezinin sular altında kalmasıyla ya da devam eden orman yangınları nedeniyle satıcılar bodrumlarındaki eserleri Los Angeles’tan tahliye etmek zorunda kaldı.

Sebep ne olursa olsun, çevreye duyarlı sanata destek artıyor. Aralık ayında, New York’taki Helen Frankenthaler Vakfı ve Asya Derneği alışmaları “doğrudan iklim krizini ele alan” yeni ortaya çıkan görsel sanatçılar için 15.000 dolarlık yeni bir dizi bağış duyurdu.